KNF: ‘Everything Everywhere All At Once’ en ‘Knor’ beste films 2022

De Amerikaanse actiekomedie Everything Everywhere All At Once en de Nederlandse animatiefilm Knor zijn door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgeroepen tot de twee beste bioscoopfilms van 2022. Everything Everywhere At Once kreeg de meeste punten na een stemming onder meer dan vijftig Nederlandse critici; Knor werd gekozen als beste Nederlandse bioscooptitel.

Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) woensdag bekendgemaakt. Everything Everywhere All At Once gaat over een vrouw van middelbare leeftijd (Michelle Yeoh) die een wasserette runt. Wanneer haar hectische leven haar te veel wordt, blijkt Evelyn in staat te zijn om tussen talloze alternatieve universums heen en weer te reizen. De film, waarin ook Jamie Lee Curtis een belangrijke rol speelt, was wereldwijd een hit en won al meer dan honderd prijzen.

De puppycursus in Knor

De Nederlandse animatiefilm Knor gaat over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Knor, die nog steeds in de bioscoop draait, won drie Gouden Kalveren en werd gekozen als Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste lange animatie.

Het is inmiddels het twintigste jaar op rij dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing houdt. De afgelopen jaren sleepten Druk (2021), Babyteeth (2020), Parasite (2019) en Call Me By Your Name (2018) de titel in de wacht.

Michelle Yeoh in Everything Everywhere All At Once

Beste film van 2022

Titelpuntentotaalaantal keer genoemd
Everything Everywhere All at Once2610
Drive My Car2212
The Worst Person in the World1810
Licorice Pizza148
Triangle of Sadness146
Memoria135
Decision to Leave126
Nope116
Corsage105
Close105
Mass104

Beste Nederlandse film van 2022

Titelpuntentotaalaantal keer genoemd
Knor6229
Narcosis3616
Three Minutes – A Lengthening2511
Housewitz218
Met mes1710
Pink Moon167
Moloch126
Shabu115
Silence of the Tides105
El houb95