Filmacademie afstudeerfilm ‘Als je later groot bent’ wint KNF-prijs

De KNF-prijs voor beste afstudeerfilm van Lichting 2019 van de Filmacademie ging naar de documentaire Als je later groot bent van Max Baggerman. De prijs werd op vrijdag 5 juli uitgereikt aan cast en crew in EYE Filmmuseum Amsterdam. Daarnaast won de film ook nog de VPRO Documentaire prijs.

De KNF-jury bestond uit Jan Pieter Ekker, Julius Koetsier, Maarten van der Meer, Maricke Nieuwdorp en Lisa van der Waal.

Het juryrapport:

De jury was het meest te spreken over de documentaires van dit jaar. Zoals Traag naar de hemel van Marlies Smeenge. Smeenge heeft met haar drie hulpbehoevende zusters in een gigantisch Mechels klooster een ruwe diamant in handen die ze vakkundig bijslijpt tot een verhaal met een kop en een staart. Een tragische documentaire over het naderend einde, maar tegelijkertijd vol humorvolle observaties. Ook Un chanteur invisible van Hannah van Tassel maakte indruk met de manier waarop een onzichtbaar fenomeen, de mistralwind in Zuid-Frankrijk, wordt verbonden met de dood.

Maar de winnaar is Als je later groot bent van Max Baggerman. Met zijn even persoonlijke als maatschappijkritische film levert Baggerman als beloftevolle auteur een minimalistische documentaire met maximale impact qua sfeer, opbouw, ritme en stijl. Waar Baggerman zelf Nikolaus Geyrhalter roemde als inspiratie voor zijn eindexamenfilm, zagen wij ook licht absurdistische scènes voorbij komen à la Roy Andersson. Deze zorgden voor een welkome, komische noot. Baggermans portret van de mens in een door werk gedreven samenleving kent radicale stijlkeuzes, die hij doorvoert tot aan de laatste scène. Zijn visueel spannende kadrering en de nauwkeurige keuze voor de lengte op scèneniveau pakken prachtig uit.