KNF-prijs op IFFR voor ‘Tarde para morir joven’

Op de Award Ceremony in de Rotterdamse Doelen werd vrijdagavond de KNF-prijs voor beste Nederlandse (co)productie uitgereikt aan Dominga Sotomayor voor haar film Tarde para morir joven, een Chileens-Braziliaans-Argentijns-Quatarees-Nederlandse productie.

De jury bestond dit jaar uit Sacha Gertsik (voorzitter), Omar Larabi, Jim Pedd, Jasper Tonnon en Alexander Zwart.

De uitreiking van de KNF Award is hieronder terug te zien.

Het juryrapport:

First of all, we want to say a heartfelt thank you. To all of the films that we got to see. That challenged us, entertained us, puzzled and exhilarated us. And we would like to award the modest honor of the prize from the Dutch Film critics to a film that is also modest but at the same time incredibly broad in its recognizability: a story that is set almost twenty years ago, but is just as poignant today. Under the steady and impressive direction the leading role is played by an incredible talent, in this sensory coming-of-age film. Like Mazzy Starsang, we faded into Tarde para morir joven and wanted to stay in this moment with actress Demian Hernández forever. Congratulations, Dominga Sotomayor.

Tarde para morir joven speelt zich af in Chili in de zomer van 1990, net na de val van Pinochet en de militaire dictatuur. De bewoners van een afgelegen commune proberen aan de voet van de Andes een nieuw bestaan op te bouwen, ver weg van de chaos van de stad. Elektriciteit is er nog niet maar mensen voelen zich vrij na jaren van onderdrukking. Het leven zien we door de ogen van de zestienjarige Sofia en de even oude Lucas, die heimelijk verliefd op haar is. Sofia voelt echter meer voor de oudere Ignacio.

Dominga Sotomayor won eerder dit jaar voor Tarde para morir joven als eerste vrouw de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Locarno. Ook won ze al twee Tiger Awards voor haar vorige films: in 2012 voor De jueves a domingo en in 2014 voor haar korte film La isla.

De poster van de KNF Award is gemaakt door het Zaanse ontwerpbureau Kades-Kaden.

De film heeft vooralsnog geen Nederlandse distributeur.