‘Origin of trouble’ wint KNF prijs voor beste Filmacademie film

Op 27 juni werd in EYE de KNF-prijs voor beste Filmacademie afstudeerfilm uitgereikt aan de makers van The Origin of Trouble. De jury bestond uit Joost Broeren, Romy van Krieken, Omar Larabi, Jelle Schot en Coen van Zwol.

Joost Broeren las in EYE het volgende juryrapport voor:

“Het viel de jury op dat, waar de zes fictiefilms allen zeer degelijk gemaakt waren, de grootste uitschieters in kwaliteit bij de zes documentaires te vinden waren. Zowel naar boven, als naar beneden.

Daarvan wil ik, voordat ik onze winnaar bekend maak, namens de jury in het bijzonder onze grote waardering uitspreken voor voor de betoverende documentaire Het nachtelijk halfrond van Paul de Ruijter. Met soms bijna abstracte beelden en een indringend soundscape geeft de gedurfde film een melancholieke impressie van twee maanden leven zonder zon in Noorwegen boven de Poolcirkel.

Onze winnaar is ook een documentaire, maar van een heel ander soort. De maakster zet het inmiddels bijna uitgekauwde genre van de ego-documentaire met frisse, nieuwe energie naar haar hand. In een vlot en vaardig vertelde familiekroniek, waarin met name de montage grote hulde verdient, loodst de film ons in slechts een halfuur van schijnbare frivoliteit naar een oprecht en diep emotionerend slot. De KNF-prijs gaat naar The Origin of Trouble.”

De crew van The Origin of Trouble bestond uit Tessa Pope (regie), Emeline Bakker en Julia Notenboom (productie), Gijs Wilbers (cinematografie), Regard Ibrahim (geluid), Laszlo Brinkhoff (geluidsontwerp), Jacob Oostra (mixage), Fatih Tura (montage), Tim Groot en Roel Meijering (visuele effecten), Hans Nieuwenhuijsen (componist).