Critics’ Choice IFFR opent met Francofonia

Tijdens het komende IFFR (27 jan-7 feb) wordt voor de tweede keer de Critics’ Choice nieuwe stijl georganiseerd door KNF-leden Jan Pieter Ekker (Het Parool) en Dana Linssen (NRC, de Filmkrant). Net als vorig jaar worden acht films en documentaires ingeleid met video-essays van Nederlandse en buitenlandse filmcritici, ditmaal rond  het thema Whose Cinema. De video’s zullen na afloop ook hier te zien zijn.

Met dit thema krijgen vragen rondom auteursrechten en de toekomst van cinema een prominent podium. Van wie is een film? Van de regisseur, de geldschieters, de filmgeschiedenis of van het publiek? Hoe zit het met copyright, portretrecht, intellectueel eigendomsrecht en andere vormen van recht en toe-eigening? Kunnen rechthebbenden de toegang tot erfgoed versperren? Hoe zit het met de vrijheid van pers en informatie? Waarom kun je dingen schrijven die je niet kunt laten zien?

Francofonia
Het Critics’ Choice programma opent donderdag 28 januari 2016 met de speelfilm Francofonia waarin de Russische filmmaker Aleksander Sokoerov (Mother and Son, Faust, Russian Ark) laat zien hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog de kunstschatten in het Parijse Louvre in handen dreigden te vallen van de Duitse bezetter. Door een clandestiene reddingsoperatie van museumdirecteur Jacques Jaujard en de Duitse nazi-officier Franz Wolff-Metternich bleven de werken voor het nageslacht behouden.

Francofonia is naast een historische reconstructie ook een essay over de verhouding tussen kunst en macht én een spannende detective. Voor Sokoerov is het museum meer dan een archief of tentoonstellingsruimte. Musea zijn de lichaamscellen van onze beschaving, waar het DNA van cultuur en geschiedenis worden bewaard en levend gehouden. Zie daar de link met het thema Whose Cinema. Na het IFFR wordt de film vanaf 4 februari door Contact Film in de filmtheaters uitgebracht.

Raiders!: The Story of The Greatest Fan Film Ever Made
Een andere film geselecteerd voor het Critics’ Choice-programma is Raiders!: The Story of The Greatest Fan Film Ever Made. Deze documentaire vertelt het ontroerende verhaal van de cultklassieker Raiders of the Lost Ark: The Adaptation, een film gemaakt in de jaren tachtig door twee jonge Amerikaanse Raiders-fans. De ‘shot-for-shot remake’ van Steven Spielbergs Raiders of the Lost Ark werd in zeven jaar tijd opgenomen, maar miste nog altijd een belangrijke scène. Dertig jaar later proberen de vrienden het project opnieuw af te maken.

Voor Raiders!: The Story of The Greatest Fan Film Ever Made volgden documentairemakers Jeremy Coon en Tim Skousen de amateurs tijdens deze zenuwslopende opnames en verweefden dat met archiefbeelden en home-video’s. De documentaire zet de Critics’ Choice-themavragen over rechten, eigendom en toe-eigening in een ander licht. Zo liet regisseur Steven Spielberg de twee tieners in de jaren tachtig al weten geïnspireerd te zijn door hun prestatie.

Het complete Critics’ Choice programma wordt binnenkort bekend gemaakt.