Son of Saul en Bloed Zweet & Tranen beste films van 2015

Het Hongaarse oorlogsdrama Son of Saul is door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van 2015. De film Bloed Zweet & Tranen, over het leven van volkszanger André Hazes, is verkozen tot beste Nederlandse titel van het jaar. Dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) maandag 28 december bekend.

Son of Saul is een grimmig drama dat vertelt over de Sonderkommando’s, de joden die in Auschwitz de gaskamers moesten schoonmaken. De film van regisseur Laszlo Nemes won al diverse prijzen, onder meer op het festival van Cannes, en geldt als een serieuze kanshebber voor de Oscar voor beste buitenlandse productie.

Op de tweede plaats eindigde de animatiefilm Inside Out van producent Pixar. De komedie, die in de zomer een grote hit in de bioscopen was, vertelt over de avonturen van vijf emoties in het hoofd van een puberend tienermeisje. De laatste titel in de top 3 was de apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road van regisseur George Miller. Voor de film, die zich afspeelt in een toekomst waarin wordt gevochten om brandstof en water, maakte de Nederlandse componist Junkie XL de muziek.

Bloed Zweet & Tranen, die door de critici werd uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar, verhaalt over een aantal cruciale periodes uit het leven van zanger André Hazes. Het drama won eerder op het Nederlands Filmfestival al drie Gouden Kalveren, voor hoofdrolspelers Martijn Fischer, Hadewych Minis en Raymond Thiry.

De tweede plaats in de Nederlandse jaarlijst van de critici was voor de vluchtelingendocumentaire Those Who Feel The Fire Burning van regisseur Morgan Knibbe. Ook deze titel viel op het NFF al in de prijzen en won de Kalveren voor beste documentaire en beste geluid. De top 3 wordt afgesloten door de veelgeprezen coming of age-film Prins van regisseur Sam de Jong.

Het is de dertiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De stemmen zijn uitgebracht door 93 journalisten die recenseren voor kranten, bladen, websites en radioprogramma’s. De afgelopen jaren sleepten Boyhood (2014), La Grande Bellezza (2013), Amour (2012), Drive (2011) de titel in de wacht.