Light as Feathers wint KNF Award op Nederlands Film Festival

De KNF Award voor beste lange speelfilm of documentaire op het Nederlands Film Festival ging dit jaar naar Rosanne Pel voor Light as Feathers. Juryvoorzitter Hans Beerekamp reikte tijdens het Gouden Kalveren Gala op 5 oktober de oorkonde aan Pel uit.

Het jury-oordeel over de winnende film luidde als volgt:

Deze als Masterproject van de Filmacademie tot stand gekomen productie over de banaliteit van misbruik is gemaakt met niet-professionele acteurs, die in een periode van vijf jaar gefilmd werden. Zonder sentiment verkent Rosanne Pel de grenzen tussen documentaire en speelfilm.

De uitreiking is hier terug te kijken:

Ook over de andere twee genomineerde films had de jury lovende woorden:

Sprekend Nederland
Zonder een oordeel te vellen toont John Appels documentaire over spreken in het openbaar de tegenstellingen in Nederland, in een collage van uiteenlopende meningsverschillen. Een document van de huidige cultuurstrijd.

Niemand in de stad 
In deze kroniek van een jonge elite in verwarring, vindt debuterend speelfilmregisseur Michiel van Erp de natuurlijke flow om ons met hen mee te laten voelen en zijn jonge acteurs indruk te laten maken.

De jury bestond dit jaar, naast Hans Beerekamp (NRC), uit Nico van den Berg (HP/De Tijd), Kim van der Meulen (Het Parool, Veronica Magazine), Henk Bovekerk (VICE) en Luuk Imhann.

Foto credit: Nederlands Film Festival/Ramon Mangold
Video credit: Nederlands Film Festival