‘Geschenk uit de bodem’ wint prijs van de Nederlandse filmkritiek op NFF

Vrijdagavond 29 september werd in de Utrechtse Stadsschouwburg tijdens het Gouden Kalveren Gala door KNF juryvoorzitter Clementine van Wijngaarden de prijs voor beste festivalpremière volgens de Nederlandse filmpers uitgereikt aan Paul Cohen en Martijn van Haalen voor hun documentaire Geschenk uit de bodem.

De jury, naast Clementine van Wijngaarden (VARAgids) bestaande uit Joost Broeren (De Filmkrant, Het Parool), Sandra Heerma van Voss (NRC), Jim Pedd (Filmtotaal) en Thierry Verhoeven (Schokkend Nieuws, Frameland), was onder de indruk van het absurde en scherpe oog van Cohen en Van Haalen.

Dit jaar werd het juryrapport voor het eerst gegoten in drie korte video’s: voor elk van de drie genomineerde films.

Geschenk uit de bodem

Defending Brother No. 2

Unwanted (T’padashtun)

Het juryrapport voor de winnaar in tekst:

Onverwacht bleek Geschenk uit de bodem niet alleen genuanceerd maar ook de grappigste film in onze selectie. Met een scherp oog voor de absurde kanten van het Nederlandse poldermodel tonen regisseurs Paul Cohen en Martijn van Halen wat de gasboringen in Groningen hebben opgeleverd: niet alleen economisch voordeel maar ook aardbevingen, met alle ontwrichtende gevolgen voor landschap en bewoners vandien. De film toont de kluwen van botsende belangen en een breder perspectief over hoe wij als mensheid omgaan met de natuur. De makers ontstijgen de actualiteit door een zorgvuldige opbouw en afwerking: muziek, voice-over, archiefbeelden en montage doen de ongemakkelijke confrontaties tussen de betrokkenen extra goed uitkomen.

Geschenk uit de bodem werd door de jury als beste film verkozen uit de dertien lange documentaires en speelfilms die hun première beleefden op het Nederlands Film Festival. Het is daarmee de enige prijs op het NFF die een festivalpremière bekroont. Voor de De Gouden Kalveren competitie komen alleen films in aanmerking die al voor het festival een bioscooprelease hebben gehad.

Hieronder de trailer van Geschenk uit de bodem. De documentaire wordt in december 2017 op TV uitgezonden door KRO-NCRV.De film krijgt vooralsnog geen bioscoopuitbreng.

Eerder maakte de KNF jury al de drie nominaties bekend. De twee andere films waren Defending Brother No. 2 van Jorien van Nes en Unwanted (T’padashtun) van de Kosovaarse regisseur Edon Rizvanoll.