KNF jury onthult nominaties voor prijs van de Nederlandse filmkritiek op NFF

De KNF jury maakte woensdagavond de drie nominaties bekend die kans maken op de prijs van de Nederlandse filmkritiek. Het zijn Defending Brother No. 2 van regisseur Jorien van Nes, Geschenk uit de bodem van Paul Cohen en Martijn van Halen en Unwanted (T’padashtun) van de Kosovaarse regisseur Edon Rizvanoll.

De jury, bestaande uit Clementine van Wijngaarden (VARAgids), Joost Broeren (De Filmkrant, Het Parool), Sandra Heerma van Voss (NRC), Jim Pedd (Filmtotaal) en Thierry Verhoeven (Schokkend Nieuws, Frameland) koos de drie films uit een totaal van dertien lange speelfilms en documentaires die op het Nederlands Film Festival hun première beleefden. Hiermee is de KNF prijs de enige die op het Gouden Kalveren Gala op vrijdag 29 september een festivalpremière bekroont. Alle andere prijzen gaan naar films die al voor het festival een bioscoop- of TV-vertoning hebben gehad.

Hieronder de jurymotivaties voor de drie genomineerde films:

Defending Brother No. 2
In het journalistieke Defending Brother No. 2 is het regisseur Jorien van Nes gelukt een ingewikkeld onderwerp inzichtelijk te maken. Bijna vijf jaar lang volgde ze de twee Nederlandse advocaten die in het internationale tribunaal in Cambodja de oorlogsmisdadiger Nuon Chea bijstaan, de tweede man na Pol Pot in het regime van de Rode Khmer. Op vakkundige wijze worden drie lijnen verweven: de complexe geschiedenis van de Rode Khmer; de juridische verwerking van het verleden in een internationaal tribunaal én de ingrijpende persoonlijke gevolgen die dat voor de twee advocaten heeft. Hun toewijding in de verdediging van deze oorlogsmisdadiger toont hoe belangrijk het recht is. Vooral in Victor Koppe  vindt deze spannende en urgente film een even sympathieke als tragische hoofdpersoon.

Defending Brother No. 2 wordt op 17 oktober 2017 door de VPRO op TV uitgezonden.

Geschenk uit de bodem
Onverwacht bleek Geschenk uit de bodem niet alleen genuanceerd maar ook de grappigste film in onze selectie. Met een scherp oog voor de absurde kanten van het Nederlandse poldermodel tonen regisseurs Paul Cohen en Martijn van Halen wat de gasboringen in Groningen hebben opgeleverd: niet alleen economisch voordeel maar ook aardbevingen, met alle ontwrichtende gevolgen voor landschap en bewoners vandien. De film toont de kluwen van botsende belangen en een breder perspectief over hoe wij als mensheid omgaan met de natuur. De makers ontstijgen de actualiteit door een zorgvuldige opbouw en afwerking: muziek, voice-over, archiefbeelden en montage doen de ongemakkelijke confrontaties tussen de betrokkenen extra goed uitkomen.

Geschenk uit de bodem wordt in december 2017 door de KRO-NCRV op TV uitgezonden. Er komt vooralsnog geen bioscooprelease.

Unwanted
Unwanted (T’padashtun) is een treurig stemmende schets van vooroordelen, van verweesde immigranten en van getroebleerde familiebanden die de Balkan-oorlog heeft nagelaten. Hoofdrolspeler Jason de Ridder verdient een doorbraak met deze ijzersterke rol, en zijn oer-Nederlandse voorkomen versterkt het drama rond de tiener van Albanese afkomst die hij speelt: hij is volledig ingeburgerd en krijgt toch constant te horen dat hij zich aan dient te passen. Dit kleine, integere drama was van de speelfilms in de selectie de meest complete film: vorm en inhoud vallen volledig in elkaar. Opvallend is de manier waarop in het fraaie camerawerk de steden Amsterdam en Pristina op totaal verschillende wijze  in beeld zijn gebracht.

Unwanted wordt 26 oktober door Mokum Filmdistributie in de bioscoop uitgebracht.